SVRBIA VÁS NIEKEDY PO JEDLE ÚSTA ALEBO UŠI?
SVRBIA VÁS NIEKEDY PO JEDLE ÚSTA ALEBO UŠI? MOŽNO TRPÍTE SKRÍŽENOU ALERGIOU
V poslednom čase sa v populácii čoraz častejšie hovorí o takzvaných skrížených alergiách. A nie div, trpí nimi totiž až 50 % peľových alergikov. Ľudia však o tom, že skríženou alergiou trpia, často ani netušia. Prejavuje sa úplne nenápadne, vo výnimočných prípadoch však môže spôsobiť aj závažné alergické reakcie. Prečo sa alergény navzájom krížia, ktoré kombinácie sú najčastejšie a ako zistiť, že touto chorobou trpíte, poradí MUDr. Radka Šedivá z ambulancie SYNLAB.Na vine je podobnosť alergénov s bielkovinami potravy.
Ak trpíte na alergiu, znamená to, že váš imunitný systém neprimerane reaguje na niektoré látky, ktoré sa bežne vyskytujú v našom okolí, a vytvára si proti nim protilátky. Skrížená alergia potom môže vzniknúť vtedy, ak protilátky vytvorené proti určitému alergénu reagujú aj na kontakt s úplne iným alergénom len na základe vzájomnej podobnosti. Skrížené reakcie tak najčastejšie nastávajú medzi alergénmi vývojovo príbuzných organizmov, ako sú napríklad pele a ovocie.
Krížiť sa spolu môžu však aj alergény nepríbuzné. To sa stane, ak sú v nich prítomné vývojovo veľmi staré bielkoviny, ktoré sa v evolučnej histórii takmer nemenili, a teda ich nachádzame aj v príbuzensky vzdialených odrodách. „Niektorým peľovým alergikom vadia, najmä v peľovej sezóne, určité potraviny, pretože obsahujú bielkoviny podobné niektorým bielkovinám vyskytujúcim sa v peľoch. Ich imunitný systém ich však považuje za totožný alergén a reaguje na oboje,“ vysvetľuje MUDr. Radka Šedivá. S potravinami sa môžu krížiť aj ďalšie inhalačné alergény, ako sú roztoče či latex.
Aké konkrétne alergény má telo väčšinou problém rozlíšiť?
Napriek tomu, že sú peľové alergie len sezónnou záležitosťou, s tými skríženými alergici zápasia celoročne, teda vždy po konzumácii kritickej potraviny. „Jednou z najčastejších kombinácií je reakcia medzi peľom brezy s orechmi, jablkami a kôstkovinami. Deje sa tak, pretože brezovité a ružovité rastliny (jabloň, broskyňa a pod.) sú botanicky príbuzné. Pomerne často sa krížia aj alergie na palinu s koreňovou zeleninou a niektorými druhmi korenia,“ približuje MUDr. Šedivá.
Najčastejšie typy skrížených alergií:
- Alergia na včasný jarný peľ – dreviny (breza, lieska, jelša a pod.) – jablko, hruška, mrkva, petržlen, zeler, lieskový orech (prípadne ďalšie skrížene reagujúce orechy), čerešňa, slivka, marhuľa, broskyňa, kivi, korenie (napríklad aníz a čierne korenie), zemiak, sója
- Alergia na letný peľ – trávy a obilniny (lipnicovité) – rajčina, paprika, kôstkové a jadrové ovocie, arašid, pomaranč, kivi, melón a v prípade nedostatočnej tepelnej úpravy aj obilie (raž, pšenica, jačmeň), obilná múka, kukurica, ryža
- Alergia na neskorý letný peľ – byliny (palina, čeľaď hviezdicovité) – koreňová zelenina, korenie (kôpor, ligurček, majorán, koriander, rasca, fenikel, čierne korenie, aníz, tymián, paprika a podobne), rumanček, slnečnicový olej, kôstkové a jadrové ovocie, kivi, mango, arašid, stromové orechy, strukovín
- Alergia na neskorý letný peľ – byliny (ambrózia) – banán, melón, uhorka, cuketa, rumanček, ovocie s jadrom, zeler, čierne korenie
- Alergia na latex – banán, mango, melón, kivi, avokádo, rajčina, papája, jedlé gaštany, pohánka, zeler, čierne korenie
- Alergia na roztoče – krab, garnát, kreveta, homár, rak, mušľa, ustrica, chobotnica, slimák
Svrbenie aj pokles krvného tlaku
Klinické prejavy skrížených alergií sú nepríjemné, ale väčšinou mierne. Prejavujú sa najmä svrbením či mravčením v ústnej dutine, svrbením kože na tvári a v ušiach, červenými škvrnami v tvári, miernym opuchom pier či problémami s prehĺtaním
.V prípade, že na sebe po požití niektorých potravín tieto príznaky pozorujete, skúste ich nabudúce pred konzumáciou tepelne upraviť alebo, ak je to možné, nájsť ich menej agresívny variant (napríklad inú odrodu jablka). Ak ani jedna z týchto rád vaše ťažkosti nevyrieši, odstráňte potravinu z jedálneho lístka a navštívte lekára, ktorý vám odporučí najvhodnejší spôsob liečby. „Najčastejším prejavom skrížených alergií je svrbenie v ústnej dutine alebo mierny opuch pier. Môže sa však objaviť aj závažná reakcia, ako je opuch hrdla, dýchavičnosť či pokles krvného tlaku. V takom prípade s vyhľadaním lekára neváhajte,“ varuje MUDr. Radka Šedivá.
Ako skríženú reakciu odhaliť?
Na to, aby ste neriskovali nepríjemnú alergickú reakciu, ktorá môže byť aj nebezpečná, potrebujete presne vedieť, na ktoré potraviny si dať pozor. Zoznam alergénov, ktoré sa s tými vašimi krížia, získate na základe vyšetrenia. Bežne sa alergie testujú takzvanými prick testmi, teda vpichnutím konkrétnych alergénov do vrchnej časti pokožky. „Skrížené alergie možno odhaliť na základe vyšetrenia krvi. Momentálne je najširším testom na trhu, ktorý dokáže z jedného odberu krvi zistiť reakciu až na 216 alergénov, je ALEX,“ opisuje MUDr. Radka Šedivá. Test dokáže okrem alergií a skrížených alergií odhaliť aj intenzitu prípadnej alergickej reakcie.
O špecializovaný alergologický test ALEX môžete požiadať svojho alergológa, alebo si naň môžete zájsť bez objednania na niektoré z odberových pracovísk SYNLAB ako samoplatca. Vyšetrenie si môžete kúpiť aj z pohodlia domova na www.eshop-synlab.sk . Výsledky by ste potom mali vždy konzultovať s lekárom.