Otvorili sme pre vás nové odberové pracovisko v Malackách.

Svrbia vás niekedy po jedle ústa či uši? Možno trpíte skríženou alergiou.

 Na vine je podobnosť alergénov s bielkovinami potravín.

 Aké konkrétne alergény má telo väčšinou problém rozlíšiť?

 Najčastejšie typy skrížených alergií

 Svrbenie aj pokles krvného tlaku

 Ako skríženú alergiu odhaliť?

 

V poslednej dobe sa čoraz častejšie hovorí o takzvaných skrížených alergiách. A niet divu, trpí nimi totiž až 50% peľových alergikov. Ľudia však o tom, že skríženou alergiou trpia, často nemajú tušenie. Prejavuje sa celkom nenápadne, vo výnimočných prípadoch ale môže spôsobiť aj závažné alergické reakcie. Prečo sa spolu alergény krížia, ktoré kombinácie sú najčastejšie, a ako spoznať, že touto chorobou trpíte, poradí MUDr. Radka Šedivá z laboratórií SYNLAB.

Na vine je podobnosť alergénov s bielkovinami potravín.

Ak trpíte alergiou, znamená to, že váš imunitný systém neprimerane reaguje na niektoré látky, ktoré sa bežne vyskytujú v našom okolí, a vytvárajú si proti nim protilátky. Skrížená alergia potom môže vzniknúť, ak protilátky vytvorené proti určitému alergénu reagujú aj na kontakt s úplne iným alergénom iba na základe vzájomnej podobnosti. Ku skríženým reakciám tak najčastejšie dochádza medzi alergénmi vývojovo príbuzných organizmov, ako sú napríklad peľ a ovocie.

Krížiť sa spolu môžu ale aj alergény nepríbuzné. To sa stane, ak sú v nich prítomné vývojovo veľmi staré bielkoviny, ktoré sa v evolučnej histórii takmer nemenili, a nachádzame ich teda aj u príbuzensky vzdialených odrôd. „Niektorým peľovým alergikom vadí, najmä v peľovej sezóne, určité potraviny, pretože obsahujú bielkoviny podobné niektorým bielkovinám vyskytujúcim sa v peľoch. Ich imunitný systém ich však považuje za totožný alergén a reaguje na oboje,“ vysvetľuje MUDr. Radka Šedivá. S potravinami sa môžu krížiť aj ďalšie inhalačné alergény, ako sú roztoče či latex.

Aké konkrétne alergény má telo väčšinou problém rozlíšiť?

Hoci sú peľové alergie iba sezónnou záležitosťou, s tými skríženými sa alergici stretávajú celoročne, teda vždy po požití kritickej potraviny. „Jednou z najčastejších kombinácií je reakcia medzi peľom brezy s orechmi, jablkami a kôstkovicami. Deje sa tak preto, že brezovité a ružovité rastliny (jabloň, broskyňa a pod.) sú botanicky príbuzné. Pomerne často sa krížia aj alergie na palinu s koreňovou zeleninou a niektorými druhmi korenia,“ približuje MUDr. Šedivá.

Najčastejšie typy skrížených alergií:

  • Alergia na skorý jarný peľ – dreviny (breza, lieska, jelša a pod.) – jablko, hruška, mrkva, petržlen, zeler, lieskový orech (prípadne ďalšie skrížene reagujúce orechy), čerešňa, slivka, marhuľa, broskyňa, aj napríklad aníz a korenie), zemiakov, sója
  • Alergia na letný peľ – trávy a obilniny (lipnicovité) – paradajka, paprika, kôstkové a jadrové ovocie, arašid, pomaranč, kivi, melón a v prípade nedostatočnej tepelnej úpravy aj obilie (raž, pšenica, jačmeň), obilná múka, kukurica, ryža
  • Alergia na neskorý letný peľ – byliny (palina, čeľaď astrovité) – koreňová zelenina, korenie (kôpor, ligurček, majorán, koriander, rasca, fenikel, korenie, aníz, tymián, paprika a podobne), harmanček, slnečnicový olej, kôstkové jadrové ovocie, kivi, mango, arašid, stromové orechy, strukoviny
  • Alergia na neskorý letný peľ – byliny (ambrózia) – banán, melón, uhorka, cuketa, harmanček, ovocie s jadrami, zeler, korenie
  • Alergia na latex – banán, mango, melón, kivi, avokádo, paradajka, papája, jedlé gaštany, pohánka, zeler, korenie
  • Alergia na roztoče – krab, garnát, kreveta, homár, rak, mušle, ustrice, chobotnice, slimák

Svrbenie aj pokles krvného tlaku

Klinické prejavy skrížených alergií sú nepríjemné, ale väčšinou mierne. Prejavujú sa najmä svrbením či mravčením v ústnej dutine, svrbením kože na tvári a v ušiach, červenými škvrnami v tvári, miernym opuchom pier či problémami s prehĺtaním.

V prípade, že na sebe po požití niektorých potravín tieto príznaky pozorujete, skúste ich nabudúce pred konzumáciou tepelne upraviť alebo, ak je to možné, nájsť ich menej agresívny variant (napríklad inú odrodu jablka). Ak ani jedna z týchto rád vaše problémy nevyrieši, odstráňte potravinu z jedálnička a navštívte lekára, ktorý vám odporučí najvhodnejší spôsob liečby. „Najčastejším prejavom skrížených alergií je svrbenie v dutine ústnej či mierny opuch pier. Môže sa ale objaviť aj závažná reakcia, ako je opuch hrdla, dýchavičnosť či pokles krvného tlaku. V takom prípade s vyhľadaním lekára neotáľajte,“ varuje MUDr. Radka Šedivá.

Ako skríženú alergiu odhaliť?

Na to, aby ste neriskovali nepríjemnú alergickú reakciu, ktorá môže byť aj nebezpečná, potrebujete presne vedieť, na ktoré potraviny si dať pozor. Zoznam alergénov, ktoré sa s tými vašimi krížmi, získate na základe vyšetrenia. Bežne sa alergie testujú takzvanými prick testami, teda vpichnutím konkrétnych alergénov do vrchnej časti pokožky. Test ALEX umožňuje stanoviť v rámci jedného vyšetrenia celkové IgE protilátky a špecifické IgE imunoglobulíny proti cca 280 rekombinantných a natívnych molekulových komponentom alergénov. Test vie okrem alergií a skrížených alergií odhaliť aj silu prípadnej alergickej reakcie.

O špecializovaný alergologický test ALEX môžete požiadať svojho alergológa, alebo si naň zájsť bez objednania na niektorej z odberových pracovísk SYNLAB ako samoplatcu. Vyšetrenie si môžete zakúpiť aj z pohodlia domova na www.eshop-synlab.sk. Výsledky odporúčame konzultovať s lekárom.